Родослов Девића

Родослов Девића

У истрази поријекла Девића

Родословна књига

У истрази поријекла

О ДевићимаPosted by Ljubomir T. Dević Tue, February 28, 2017 21:44:20

Моја жеља је да напишем једну књигу о поријеклу Девића. Моја родбина (очева страна) је настањена у Доњој Ржаници код Берана, Црна Гора.

Постоје разне теорије и верзије о нашем поријеклу: неки кажу да потичемо од девет дјева или боље речено од девет војвода-попова (још у вријеме доласка Турака у наше крајеве), да припадамо Дробњацима и да смо од Церовића (Новице Церовића) пријешли у шекуларске Девиће. Неки чак веле да смо Васојевићи. Не може никако бити, јер Васојевићи припадају другој хаплогрупи - тј. Е1б1б, као и Церовићи - И1 (Порекло.рс). Прије би било да смо Церовчани (Богићеве потомке управо зову Церовчани или Богићевићи), јер и они и ми припадамо хаплогрупи И2а1б, тј. Морачко-Ровачким братствима – потомство Гојака Никшина (Булатовићи, итд.).

По најновијим ДНК-налазима имамо блиске везе с Врањешима и пивљанским родовима. То нас повезује с братучедима Баја Пивљанина - тј. Драгојла Николића. А наш Ћетко је управо из те јуначке куће. Ту убрајају и Делетиће и Пековиће.

Да ли посједујете неки материјал о Девићима? Да ли знате нешто о њима? Покојни дједа Ново је написао једну свеску-бележницу под насловом «Прибелешке за браственике дробњачког племена» о нашем поријеклу. Свака му част! Што се тиче ове свеске могу рећи да се планира њено штампање у књижном формату.

Писало се доста о Девићима. Много од тога је заборављено. Сврха пројекта је да се сачува барем нешто од наше богате породичне историје, нашег културног блага.

Мој дјед, чији сам имењак, Љубомир Новице Девића (1907.-1944.), стријељан је 1944. а о њему сам сазнао из књиге Михаила Лалића Опраштања није било (СКЗ, Бгд 1994.), у приповјетци "Шала" (стр. 256-264), која је посвјећена моме дједу.

Постоји и друга верзија о дједовој смрти за коју неки кажу да је вјеродостојнија. Можда. Вјерујем да се истина ту негдје крије. То је књига Непријатељ са свих страна аутора Петра Пајковића, предратни професор Беранске гимназије.

У књизи Безгробна војска Васојевића од преминулог писца Бранка Глоговца, на страницама 81-86, на којима се помињу становници нашег села Доња Ржаница помињу се поред дједа Љубе и Девићи Радомир, Радош и Рајко.


Био бих Вам пуно захвалан за све интересантне информације,

са вјером у Вас,

Љубомир Т. Девић, оснивајући предсједник

Културног клуба стваралаца "Кућа књига Девић"

http://www.kosoric-lijovic.com/index2.html

е-пошта: devic@tele2.se

Малме-Беране, 22. фебруар 2011. године  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.