Родослов Девића

У истрази поријеклаО Девићима

Posted by Ljubomir T. Dević Tue, February 28, 2017 21:44:20

Моја жеља и замисао је да напишем једну књигу о поријеклу Девића. Моја родбина (очева страна) је настањена у Доњој Ржаници код Берана, Црна Гора. Постоје разне теорије и верзије о нашем поријеклу: неки кажу да потичемо од девет дјева или боље речено од девет војвода-попова (још у вријеме доласка Турака у наше крајеве), да припадамо Дробњацима и да смо од Церовића (Новице Церовића) пријешли у шекуларске Девиће. Неки чак веле да смо Васојевићи. Не може никако бити, јер Васојевићи припадају другој хаплогрупи - тј. Е1б1б, као и Церовићи - И1 (Порекло.рс). Да ли посједујете неки материјал о Девићима? Да ли знате нешто о њима? Покојни дједа Ново Новичин Девић је написао једну свеску под насловом «Прибелешке забраственике Дробњачког Племена» о нашем поријеклу. Свака му част! Што се тиче ове свеске могу рећи да се планира њено штампање у књижном формату. Писало се доста о Девићима. Много од тога је заборављено. Сврха пројекта је да се сачува барем нешто од наше богате породичне историје, нашег културног блага. Мој дјед, чији сам имењак, Љубомир Новице Девића (1907-1944.), стријељан је 1944. а о њему сам сазнао из књиге Михаила Лалића Опраштања није било (СКЗ, Бгд 1994.), у приповјетци "Шала" (стр. 256-264), која је посвјећена моме дједу. Постоји и друга верзија о дједовој смрти за коју неки кажу да је вјеродостојнија. Можда. Вјерујем да се истина ту негдје крије. То је књига преминулог Бранка Глоговца Непријатељ са свих страна. У књизи Безгробна војска Васојевића од истог писца, на страницама 81-86, на којима се помињу становници нашег села Доња Ржаница помињу се поред дједа Љубе и Девићи Радомир, Радош и Рајко.

Био бих Вам пуно захвалан за све интересантне информације,

са вјером у Вас,


Љубомир Т. Девић, оснивајући предсједник
Кућа књига Девић
http://www.kosoric-lijovic.com/index2.html
е-пошта: devic@swipnet.se

Малме, 28. фебруар 2017. годинеПрезиме ДевићаО Девићима

Posted by Ljubomir T. Dević Tue, February 28, 2017 21:18:02

ОДАКЛЕ СУ ДЕВИЋИ ДОБИЛИ СВОЈЕ ПРЕЗИМЕ?

«(...) Уз помоћ Насера одат ћемо тајну имена Девићи: још у вријеме доласка Турака у наше крајеве, Голијом је бјежао караван од девет дева, са златним товаром. Ту негдје у долини гдје се сада налазимо деве су због лошег пута пале и више се никада нису устале, па је по њима заселак добио и име. Благо никад није нађено, али зато ни пут до данас није доведен у некакав ред. Руку на срце, није много времена ни прошло, тек пет-шест стољећа!»

Извор: arena, ljeto 1979.ТопонимиО Девићима

Posted by Ljubomir T. Dević Tue, February 28, 2017 21:15:42

Топоними с обзиром на Дјевицу, Дјеву.

У Србији: Девана, Девици, Девица - више пута, Дивич, Девча, Г.Д. Девча, Г.Д. Девање; Ђевички поток, Девајска р., Девичка шума, Дева, Девићи, Дивичњак, Девичњак, Девча, Дивинац, Девотин, Девино брдо, Деваје, Девље, Девчанска р, Девчански п., Девовићи;

у Црној Гори: Дивци, Девић Бор, Рт Девиштење, Девич Кам., Девич Стијена, Ђевојачка глава; у Македонији: Девич, Дивчи глава, Девча, Деваје, Дева, Кар Дева, Дивиче, Дивице, Девич, Девија бајир; у Босни и Херцеговини: Дивич, Девица, Девичина гл; Девина пл., Девички поток, Г.Д. Девање, Дијева, Дијевчово бр., Девићи, Дивиница, Ђевич кам., Ђевички п., Девице, Дивин, Дивина глава, Невјестина гл, Дјевојачке Стијене; у Словенији: Девин, Девча, Девце, Девјак, Девице, Девница, Девница р., Девина, Девиншчина, Девица Марија; у Хрватској: Девница, Девинка, Девић. бр., Девич Долац, Дивич, У. Девич драга, В. М. Дивич, Девчић Драга, Девчић, Девчићи, Девичина Гл., Девчић гл., Подевчево, Девићи, Дивицјак, Дивичина стијена; у Бугарској: Девинъ (планина), Девино, Дъвачино, Девенци, Девинска река, Девня, Гара Девня, Ръка Девня, Девене, Девиче поле.

У Чешкој: Девин - у Прагу над Влтавом, Девин - у Хебеу, Девин - близу ушћа Мораве у Дунав; Девин на Дунаву у Словачкој. Девичја планина близу Смоленска у Русији, Девична планина у Трипољу и Девичја гора у Сахновке.

Извор: ''Српска митологија'' и ''Митологија култура цивилизација'' Сретена Петровића.

Томислав Љ. ДевићТомислав Љубомиров

Posted by Ljubomir T. Dević Thu, April 30, 2015 13:30:32

СЈЕЋАЊЕ НА.../ IN MEMORIAM...

Blog image
Име: Томислав Љ. Девић. Мјесто и година рођења: Беране - КРАЉЕВИНА ЈУГОСЛАВИЈА, 1939. год. Живио до краја живота: у Арлеву, Шведска.

Сва права задржана © КУЋА КЊИГА ДЕВИЋ, 2017.
devic@swipnet.se

________________________________
ВИШЕ О ДЕВИЋИМА/

Кућа књига Девић
Књиге о Девићима

Родослов ДевићаПочетна

Posted by Ljubomir T. Dević Fri, August 08, 2014 14:52:44

Blog imageПо мушкој линији:

01. ОТАЦ
02. ДЈЕДА
03. ПРАДЈЕДА
04. ЧУКУНДЈЕДА
05. НАВРНДЈЕДА - БИЈЕЛА ПЧЕЛА
06. КУРЂЕЛ
07. АСКУРЂЕЛ
08. КУРЂУП
09. КУРЛЕБАЛО
10. КУРСУЛ
11. СУКУРДОВ
12. СУРДЕПАЧ
13. ПАРЂУПАН
14. ОЖМИКУР (ОМЖИКУР)
15. КУРАЈБЕР
16. ШАЈКАТАВА
17. БИЈЕЛИ ОРАО
18. СИВИ ХРОМИ ВУК
19. СУНЦЕ

По женској линији:


01. МАЈКА
02. БАБА
03. ПРАБАБА
04. ЧУКУНБАБА
05. НАВРНБАБА - БИЈЕЛА ПЧЕЛА
06. КУРЂЕЛА
07. АСКУРЂЕЛА
08. КУРЂУПА
09. КУРЛЕБАЛА
10. КУРСУЛА
11. СУКУРДОВА
12. СУРДЕПАЧА
13. ПАРЂУПАН
14. ОЖМИКУРА (ОМЖИКУРА)
15. КУРАЈБЕРА
16. ШАЈКАТАВА
17. БИЈЕЛИ ОРАО
18. СИВИ ХРОМИ ВУК
19. СУНЦЕ

_____________________________________________________________

СВЕТОМИР Т. ДЕВИЋ 1974.―1996.

ДРАГОМИР Т. ДЕВИЋ 1971.―

ЉУБОМИР Т. ДЕВИЋ 1970.― ТОМОВИ (ТОМИСЛАВА Љ. ДЕВИЋА, 1939.—2006.)

_____________________________________________________________

ТОМИСЛАВ ЉУБОМИРОВ (ЉУБОМИРА Н. ДЕВИЋА, 1907.―1944.)

ЉУБОМИР НОВИЧИН

НОВИЦА РАДУНОВ

РАДУН ПЕРУТИН

ПЕРУТА ВУКСАНОВ

ВУКСАН ЈОВАНОВ

ЈОВАН ВУЧИНИН

ВУЧИНА/ВУЛЧИНА «ЋЕТКОВ» (најмање 2 сина: РАДОЊА «ВАЈМЕШ»-ЈОВАН)

ЂОРЂИЈЕ-ЂОРО «ЋЕТКО» ИЛИЈИН (4 сина: МЛАЂЕН-ВУЈКО-ВУЧИНА-ВУЈИЦА)

ИЛИЈА II КОСОРИЋ-ЛИЈОВИЋ војвода-змај (посјечен 1705.; жена АНЂЕЛИЈА «ЈАНА», мајка ВИДОСАВА, сестра СТАМЕНА, отац РАДОВАН «РАДЕ», синчићи/близанци ОГЊЕН и СТРАХИЊА (?) ---- ЂОРЂИЈЕ-ЂОРО «ЋЕТКО»)

МИЛУТИН «МУЈО»

РАДОВАН «РАДЕ» (3 сина: МАРКО-МИЛУТИН «МУЈО»-МИЛИЈА)

КНЕЗ БОГДАН ВОЈИНОВИЋ (око 1535.; 4 сина: РАДОВАН «РАДЕ»--)

КНЕЗ ВОЈИСЛАВ ВОЈИНОВИЋ (септ. 1363.)

ВОЈВОДА ВОЈИН ИЗ ВУЧИТРНА, КОСОВО И МЕТОХИЈА (3 брата, 3 сина: МИЛОШ-АЛТОМАН-ВОЈИСЛАВ, кћер ВОЈИСЛАВА (СЕЛА))

====================================================

Сродна братства по ДНК/ Хаплогрупа I2a1b:

Западна Босна (73)

I2a (18)

Петковић

Јерковић

Бијељац

Мршић

Мазалица

Полић

Ћутковић

Прошић

Кецман

Бајић

Ћирић

Паројчић

Травар

Милановић

Родић

Шобот

Чеко

Мајкић (23andMe)


Извор: СРПСКИ ДНК ПРОЈЕКАТ; http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1331.msg47153#msg47153

Blog image

"Ћетковићи, братство славног претка: Од посинка Дашинога Ћетка. Од њега је браство Ђоровићи и честито племе Николићи и јуначка кућа Делетићи."

ИЗВОР: СВЕУКУПНА ИСТИНА О НАМА САБИЛА СЕ У СРПСКИМ ГУСЛАМА, Драгослав М. Брновић, Друштво српских гуслара ”Жича”, Краљево 2009.; http://www.savezguslarasrbije.rs/download/istina%20u%20srpskim%20guslama%202009.pdf


"Девић, доселили у Подкозарје из Далмације и Лике, а пре тога из Херцеговине. Девићи су доселили из Шекулара и славе Ђурђевдан."

ИЗВОР: https://sites.google.com/site/menicanin/vilus"У селу Лушчани постоји велик број презимена а основна (не у смислу најважнија) су она по којима се зову поједини дијелови (засеоци) а то су Миљевићи, Мишљеновићи, Дракулићи, Бановићи, Куколече, Бајловићи, Вилуси, Бркићи, Девићи, Цвијићи и др. (...)

На основу прикупљених сазнања закључио сам да је највећи број лушчанских породица (презимена) порјеклом из Билећских Рудина, подручја Столца, Требиња и Љубиња, гдје се и данас могу потврдити исти презименски облици. Интересантно би било да се провјери које породичне светце (крсно име) славе ове породице, пошто уколико се потврди да су исте то би са великом сигурношћу значило да су и истог поријекла. Насљедност и истрајност у очувању породичних слава код православних Срба свакако је један од ваљаних путоказа код утврђивања сродничких веза.

Наводећи ове четири области источне и јужне Херцеговине као најзначајније извориште и миграциону базу лушчанских породица не искључујем ни друге области Херцеговине, као и Црну Гору у данашњим границама из које су презимена Вилуси, Девићи, Бјелановићи и Цвијићи, који су такође преко Херцеговине кренули на свој пут ка новој постојбини. Кретање становништва из Херцеговине на запад најчешће је ишло преко Далмације и даље. За наше земљаке из породица Дракулић, Бркић, Мандић, Миљевић, Козић, Вучковић и Грубјешић (Грубјеша). Ово је био пут ка Банији који је водио преко Лике."

ИЗВОР: "У Лугу сам се родио", Бранко Крањаић; http://luscani-banija.com/u-lugu-sam-se-rodio/