Ljubomir T. Dević tar till orda

Ljubomir T. Dević tar till orda

Om bloggen

Läraren, författaren och whistleblowern Ljubomir T. Dević debatterar samhällsaktuella, kulturhistoriska och humanistiska frågor. Han publicerar även krönikor, debattartiklar, reportage, noveller, dikter med mera på sin blogg. Välkomna till en insiktsfull, reflekterande och nyanserad mötesplats inför framtiden - en hållbar värld över gränser utan mainstreammedias påverkan och propaganda!

Artikel2

Svenska massmediaPosted by Ljubomir T. Dević Sat, November 25, 2017 23:52:43

Serbiens president Aleksandar Vučićs många fredsinitiativ och dialogansträngningar på Balkan har inte nämnvärt uppskattats av västmedierna. Inte ett enda upplyftande ord om detta. När han emellertid höll på att mista sitt huvud vid minnesceremonin i Srebrenica bastunerade medierna ut om detta attentatsförsök på honom. Vad hade han där att göra, kommenterade journalisterna och reportrarna i väst. Vilken förnedring från medier!

Så länge Emir Kusturica var en lojal jugoslav och måttlig bosnier, var han en ofta repriserad personlighet i svenska tv-rutan. Under Balkankriget gjorde han proserbiska uttalanden som kostade honom skjortan. Allt sedan dess är han persona non grata i svenska medier och tv-rutan. Tack vare svenska medier har han sålunda degraderats och omstöpts från en briljant regissör och filmskapare till en medioker serbisk četnikanhängare. På samma gång åtnjuter han stor respekt bland italienska och ryska filmskapare. Varför denna svenska censur?

Isaac Newton (1642-1727) trodde sig veta svaret på gravitationskraftens alla gåtor. Men han har helt fel i sina ståndpunkter och teorier. Om hans teser är vetenskapligt beprövade och tillitsfulla, hur kommer det sig då att vi sålunda fortfarande inte vet vad tyngd-kraft är, och än mindre att den är transcendental samt påverkar alla kroppars rörelser både i mikro- och makrokosmos? Gravitationen som den serbiske fysikern Nikola Tesla myntade först av alla samverkar med planeterna, liksom solen och jorden håller månen i sin bana. Samma lagar gäller i mikrokos-mosens värld.

Newton kunde ingenting om gravitationens mysterier, utan den kunskap han hade inhämtade han från Michel Nostredame, som redan på sin tid visste hur man räknar ut himlavalvets enigmor.

Det var inte heller Newton som myntade begreppen mikro- och makrokosmos. De här begreppen kom senare till under Petar Petrović-Njegošs tid. Denne sistnämnde, serbiske biskopen och härskaren över Montenegro, lämnade mastodontverk efter sig och skapade historia i all världens hörn. För svenska folket och svenska medier är han dessvärre helt okänd. Varför denna diskrepans?

Mihajlo Pupin var en serbisk fysiker, kemist och elektrotekniker. Han var verksam vid Columbia University från 1890 och uppfann pupinspolen, som användes i telefonkablar för långdistanskommunikation. Användandet av en pupinspole kallades för pupinisering (att pupinisera). Han låg även bakom många andra uppfinningar, och registrerade 34 patent. Han fick Pulitzerpriset för sin självbiografi From Immigrant to Inventor (Från invandrare till uppfinnare) 1924. (Wikipedia)

Mileva Marić var gift med Albert Einstein. Då Einstein var dyslektiker, fick hon göra alla matematiska uträkningar – något som hon gjorde välvilligt för sin make, men inte fick någon större uppskattning och credit för i litteraturen samt västerländska massmedia. Jag vågar påstå att det är den första kvinnodiskrimineringen som skett i modern historia utan straffrättsliga påföljder och ME TOO-kampanjernas stöd.

Novak Đoković är en av världens, om inte världens, bäste tennisspelare som vunnit många matcher på löpande band. I svenska medier omnämns han dock knappt, så lite att till och med pensionerade tennisspelare, såsom McEnroe, Willander och Borg, får mer utrymme i svensk tv. De enda gångerna svenska massmedia bjuder på utrymmet är när det går dåligt för Djokovic. Ja, då är det stora rubriker med glåpord om honom!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.