Ljubomir T. Dević tar till orda

Ljubomir T. Dević tar till orda

Om bloggen

Läraren, författaren och whistleblowern Ljubomir T. Dević debatterar samhällsaktuella, kulturhistoriska och humanistiska frågor. Han publicerar även krönikor, debattartiklar, reportage, noveller, dikter med mera på sin blogg. Välkomna till en insiktsfull, reflekterande och nyanserad mötesplats inför framtiden - en hållbar värld över gränser utan mainstreammedias påverkan och propaganda!

2015-04-04: Totalförmörkelse av "blodiga månen"

Solens, månens himlamysterierPosted by Ljubomir T. Dević Fri, April 03, 2015 22:41:35

2015-04-04 inträffade en total månförmörkelse. Detta fenomen uppstår när solen, jorden och månen ligger i samma plan. Då satelliten får en rödaktig bländning, eftersom den går in i jordens skugga, vilket är anledningen till detta fenomen kallas ofta "Blodröd måne".

Till skillnad från en solförmörkelse, som inträffade den 20 mars 2015, kunde månförmörkelsen ses över hela planeten - och då främst på den del av jorden där det var mörkt.

Förmörkelsen startade kl. 12.15 och pågick fram till 15.44. Förmörkelsen kunde ses i USA och i vissa regioner över Atlanten. Nästkommande totala månförmörkelse skedde den 28 september 2015.

En månförmörkelse är så spektakulära astronomiska fenomen i det förflutna ofta tolkats som ett dåligt tecken att tillkännager kollaps för ett skeende. Ett exempel på detta är den förmörkelse som inträffade den 22 maj under den turkiska belägringen av Konstantinopel år 1453, som slutade med stadens fall och kollapsen av det bysantinska riket. (Beta | 03.04.2015)

Blodröd måne: Så här såg det ut förmörkelse som förebådade världens undergång. Medan den totala solförmörkelsen av jordens satellit astronom vid utlöst spänning plikt apokalyps tycker att det är bara ännu en anledning att köra en berättelse om världens ände och förverkligandet av mörka profetior.

Total Eclipse av jordens satellit, månen, som inträffade i dag, det var tydligt i hela Nordamerika. Det är denna händelse označiio början av tetrader, en sällsynt förekomst av fyra månförmörkelser, varav den andra följde i oktober, och två mer under 2015 (4/4, 28/9).

Ovanligt fenomen började i april en total månförmörkelse, vilket var synlig från Amerika samt Nya Zeeland och andra delar av Stilla havet. En månförmörkelse är resultatet av när jordens skugga faller på månen.

Men medan detta fenomen, forskare förväntar spänningen, tullen apokalyps tycker att det är bara ännu en anledning att köra berättelser om världens ände. Medan vissa förbereder för den sällsynta synen av en månförmörkelse, andra fruktar förverkligandet av bibliska profetior.

I sin bok Four Blood Moons (=De fyra blodiga månarna) skriver författaren John Hagee om stora förändringar och omvälvningar som kommer att följa efter denna händelse, och det nämndes att detta bara kommer att vara en lunar tetrader uppfyllelse av bibliska profetior.

- Före den stora Herrens dag, skall solen vändas i mörker och månen i blod - meddelar han i boken. (Telegraf.rs)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

___________________________________________________


  • Comments(0)//ljubomirsblogg.kosoric-lijovic.com/#post229

"Meteorit" eller asteroid?

Solens, månens himlamysterierPosted by Ljubomir T. Dević Thu, December 13, 2012 14:09:22

Värmland träffades av en "meteorit" under tisdagskvällen den 11 december 2012. Det blev ett kraftigt blått ljussken efter nedslaget. En exploderande meteorit kan ha orsakat himlafenomenet, men det är långt ifrån den enda teorin. Astronomerna och himlaforskarna är således inte samstämmiga här.

Ett blåskimrande ljus slog ned någonstans i Värmland med en påföljande kraftig smäll.

Möjligen kan det ha varit en större klump från meteorsvärmen Geminiderna som passerade nära jorden under torsdagskvällen den 13 december och natten mot fredagen den 14.

Ett orangefärgat klot med destination mot jorden landade till slut med ett kraftigt dån. Ett kraftigt blåskimrande ljus syntes som spår efter det.

Ett flertal vittnen har hört av sig till polisen, men de svenska myndigheterna lägger på locket som så många gånger tidigare när det gäller himlaobservationer.

Men vad var det egentligen som lyste upp Värmland den där tisdagskvällen?

Värmlänningarna påstår att de aldrig har sett något liknande och mystiskt förut. Det kan ha varit ett meteoritnedfall eller en komet av något slag, för det lyste starkt likt en vitblå boll med rödorange färg på svansen. Men det kan likväl ha varit så enkelt som ett späckat stjärnfall på den mörka vinterhimlen.

Vad det än var så kommer det inte att offentliggöras för allmänheten. Amatörastronomen Mats Yderstig i Torsby "gissar att himlafenomenet orsakats av en meteorit med en storlek på runt en halv meter som kommit in mot jorden i hög hastighet och exploderat högt upp i atmosfären (...)." ("Meteorit kan ha orsakat himlafenomenet", nwt.se, Onsdag 12 december 2012)

Men kan meteoriten ha varit "en ren tillfällighet", som Mats Yderstig menar om fenomenet under tisdagskvällen den 11 december? Polska astronomer är av en annan mening. I polska medier kan man läsa om att det här nedfallet i stället handlar om en 4 km bred asteroid, som var riktigt nära att slå till mot jorden. Hur kommer det sig att ingenting av det här sipprar ut i svenska medier? Måste man verkligen gå och läsa andra nyhetsbyråers rapportering, och då främst de i Öst, för att få värdefull inblick och öppenhjärtig information om saker och ting?

Skillnaden mellan en meteorit och en asteroid är ofantligt stor. Skadeverkningarna efter en asteroid vore förödande inte bara för Värmland utan för hela vår civilisation. Asteroiderna närmar sig jorden för varje gång. Nästa gång kanske kraschen sker på riktigt, men då lär det inte finnas någon som kan nedteckna det för våra efterkommande.

Ryska himlaforskare spår att en asteroid ska träffa jorden 2030. Enligt amerikanska NASA hotar en 400 m lång asteroid att ramma jorden – fredagen den 13 2029. "Risken för att asteroiden kommer att träffa jorden är enligt NASA en på 45." ("Jättelik asteroid hotar träffa jorden", Aftonbladet, 2004-12-25)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA  • Comments(0)//ljubomirsblogg.kosoric-lijovic.com/#post104